SEMINAR OM SYNNØVE PERSENS LYRIKK
Universitetet i Innlandet, Hamar, auditorium 2
Lyrikkseminaret er viet festivalpoet Synnøve Persen og vil gå nærmere inn på ulike sider ved hennes forfatterskap. Seminaret er en møteplass for forfattere, litteraturforskere og et allment lyrikkinteressert publikum. Det er åpent for alle og retter seg særlig mot de som arbeider innen litteraturformidling i ulike sammenhenger, norsklærere, litteraturstudenter, forfatterstudenter, forlagsfolk, litteraturkritikere, bibliotekarer og andre.
Torsdag 6. mars:
Kl. 10.00–10.15:
Velkommen
Kl. 10.15–11.00: Harald Gaski (Sámi allaskuvla / Samisk høgskole):
Langs en vindløs sti hvor blå fugler letter. Synnøve Persens poesi i lyrikk og bilder.
Kl. 11.15–12.00: Silje Solheim Karlsen (UiT):
jeg er blå sky / mun lean du alit balva. Å være i Synnøve Persens lyriske forfatterskap.
Kl. 12.15–13.00: Ingrid Skjerdal (INN):
Stien videre. Musikalsk-poetiske strekninger i lydboka Biekkakeahtes bálggis : ja nu ain (Synnøve Persen/John Persen).
Kl. 13.00–14.00: Lunsj
Kl. 14.00–14.45: Lill Tove Fredriksen (UiT):
Tonene av mødrenes stemmer i Synnøve Persens lyrikk.
Kl. 15.00–16.00: Kristine Kleveland (UiO):
Kulda sine verknader i Synnøve Persen si dikting.
Kl. 16.00–16.20: Sollaug Sárgon:
En hilsen til festivalpoeten
Fredag 7. mars:
Kl. 9.10–9.15:
Orientering om dagen
Kl. 9.15–10.00: Anne Karhio (Galway universitet/INN):
Translation, resistance, and resilience: Synnøve Persen and the Irish Gaeltacht.
Kl. 10.15–10.45: Eva Pitronová:
«Jeg vandret så langt over hav og marker…» Vandring som et narrativt motiv i Synnøve Persens lyrikk.
Kl. 11.00–11.45: Nora Simonhjell (UiA):
«fingertuppene brenner». Om å berøre og berøres i Synnøve Persens poesi.
Kl. 12.00–13.00: Lunsj
Kl. 13.30–14.15, Klubbscene Rolf Jacobsen, Hamar Kulturhus:
300 ord for snø. Hvor mange for følelser?
En samtale mellom festivalpoet Synnøve Persen og Sollaug Sárgon om samisk språk, natur og poesi.
Samtaleleder: Harald Gaski
Arrangement i samarbeid med Hamar bibliotek
Gratis inngang
Om foredragsholderne:
Harald Gaski er professor i samisk litteratur ved Sámi allaskuvla / Samisk høgskole i Guovdageaidnu. På midten av 1980-tallet fikk Gaski i oppdrag av Universitetet i Tromsø å bygge opp samisk litteraturvitenskap som en egen akademisk disiplin. Gaski har forsket på og skrevet om samiske tradisjoner, myter og forestillinger, og har deltatt internasjonalt i etableringen av Indigenous Critical Studies som en forskningsgren innen urfolksmetodologien.
Silje Solheim Karlsen er professor i nordisk litteratur ved UiT Norges arktiske universitet, campus Alta, og professor II ved Sámi allaskuvla/Samisk høgskole. I de seinere årene har hun særlig forsket på samisk litteratur, litteraturdidaktikk og lyrikk.
Anne Karhio, professor ved Universitet i Innlandet, forsker på digital litteratur, kultur og samtidspoesi. Hun har studert og arbeidet ved flere universiteter i Finland, Frankrike, Norge og Irland, og hun har bidratt til det ERC-finaniserte forskningsprosjektet Machine Vision in Everyday Life ved Universitetet i Bergen.
Ingrid Skjerdal er førsteamanuensis ved Universitetet i Innlandet. Hun har skrevet om møter mellom tradisjonskunst og modernisme i litteraturen og har blant annet folkedikting, poesi og sanglyrikk som forskningsinteresser. Siste utgivelse er artikkelen «Sømsanger og visevev: Om mestermøyer og skjebnetråder i nordisk balladetradisjon». I Fjågesund, Nordstoga og Baklid (red.): Songen og teksten. Frå Draumkvedet til Dimmu Borgir. Novus 2024).
Lill Tove Fredriksen har en spesiell interesse for muntlige tradisjoner, samisk prosa, árbemáhttu (fortrolighetskunnskap), urfolksmetodologi og utviklingen av det samiske språket i akademia såvel som i samfunnet for øvrig. Hun publiserer og formidler på samisk, norsk og engelsk, og deltar i den offentlige debatten om saker angående samisk litteratur og samiske forhold. Hun er fra Porsanger i Finnmark, og er bosatt i Tromsø der hun jobber som førsteamanuensis i samisk litteratur på UiT Norges arktiske universitet / Norgga árktalaš universitehta.
Kristine Kleveland er stipendiat ved institutt for lingvistiske og nordiske studium ved Universitetet i Oslo. Prosjektet hennar handlar om isbrear som motiv i norsk dikting. Ho har tidlegare vore høgskulelektor i norsk språk og litteratur ved Høgskulen på Vestlandet.Eva Pitronová har doktorgrad i nordisk litteraturvitenskap fra Universitetet i Agder (2023). Hennes tidligere forskning er knyttet til fiktive og narrative lesninger av lyrikk, moderne manuskripter og surrealisme. Sitt vitenskapelige arbeid presenterte hun på IASS-konferansen Memory Culture in Scandinavian Studies (Vilnius, 2021) og INSL-konferansen Poetry. Experience. Attention (Oslo, 2023). Nå for tida jobber hun med norsk som andrespråk ved Kongsgård skolesenter i Kristiansand
Sollaug Sárgon er samisk forfatter fra Guovdageaidnu/Kautokeino. Sárgon skriver på nordsamisk og har gitt ut flere diktsamlinger. Hun debuterte som lyriker i 2010 med Savvon bálgáid luottastit, en diktsamling som tre år senere ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for det samiske språkområdet. Boka ble i 2013 gjendiktet til norsk av Laila Stien og Mikkel A. Gaup med tittelen Gå opp gjenngrodd sti. Hennes siste utgivelse er den nordsamiske diktsamligen Morihit giđđii fra 2020.
Anne Karhio, professor ved Universitet i Innlandet, forsker på digital litteratur, kultur og samtidspoesi. Hun har studert og arbeidet ved flere universiteter i Finland, Frankrike, Norge og Irland, og hun har bidratt til det ERC-finaniserte forskningsprosjektet Machine Vision in Everyday Life ved Universitetet i Bergen.
Eva Pitronová har doktorgrad i nordisk litteraturvitenskap fra Universitetet i Agder (2023). Hennes tidligere forskning er knyttet til fiktive og narrative lesninger av lyrikk, moderne manuskripter og surrealisme. Sitt vitenskapelige arbeid presenterte hun på IASS-konferansen Memory Culture in Scandinavian Studies (Vilnius, 2021) og INSL-konferansen Poetry. Experience. Attention (Oslo, 2023). Nå for tida jobber hun med norsk som andrespråk ved Kongsgård skolesenter i Kristiansand.
Nora Simonhjell er professor i nordisk litteratur ved Institutt for nordisk og mediefag, Universitetet i Agder. Hun har særlig forsket på hvordan forskjellige kroppsligheter representeres i samtidslitteratur, og er mellom annet opptatt av humanistisk omsorgsforskning.
Seminaransvarlige:
Ingrid Skjerdal | Universitetet i Innlandet | ingrid.skjerdal@inn.no
Kristian Lødemel Sandberg | Universitetet i Innlandet | kristian.sandberg@inn.no
Svein Henrik Nyhus | Universitetet i Innlandet | svein.nyhus@inn.no